сите категории
EN

Технички статии

Дома>поддршка>Технички статии

Како да заклучите цели 10 + симултано со системот за надзор на радарската камера?

Време: 2020-01-14 Посети: 35

Често се слуша дека борците се заклучени со радари во вестите и телевизиите. Сè додека ловец е заклучен со радар, повеќе радар ќе го заклучува ловецот според информациите дадени од заклучениот радар, што значи кога еднаш ќе се најде, во основа е невозможно да се избега. Какво искуство би било ако радарската технологија се примени на безбедносното подрачје за заклучување на копнени цели? Дали нема да може да побегне по заклучувањето? За каква технологија станува збор?


Принципи на целта за откривање радар

Принцип на мерење на радарски опсег

Сигналот што се пренесува од антената на радарот поминува низ просторот до целната точка, а потоа се рефлектира од целта кон антената што прима радар. Неговото временско доцнење за ширење е растојание на целта , е брзината на ширење на електромагнетниот бран во вселената. По мешањето на примениот сигнал, може да се добие сигнал за една фреквенција. Неговиот фреквентен израз е , е ширина на опсег , е период на модулација на фреквенција , Времето доцнење () може да се добие со проценка на фреквенцијата на примениот сигнал. Конечно, може да се добие целното растојание за откривање.

Принцип на мерење на брзината на радарот

Целта има одредена брзина, што предизвика фреквенција на Доплер. Неговиот израз е , што е целта во однос на радијалната брзина на радарот , е електромагнетната бранова должина на бранот. Времетраењето на секој пулс е релативно мало, а растојанието помеѓу соседните импулси може да се смета како непроменето. Поради постоењето на целната фреквенција на Доплер, фазата на целната ехо фреквенција добиена во секое време има одредена промена. Според правилата за промена, може да се измери Доплер-фреквенцијата на целта, со што се добива брзината на целта. картата за скици на 4 соседни одеци на целите е дадена на следната слика.

Принцип на мерење на радарски агол

Во споредба со целниот ехо сигнал добиен од елементот 1 во антената на низата, за одредена далечна цел (далеку поле), сигналот на елементот 2 се шири на поголемо растојание. Бидејќи растојанието е многу помало од целното растојание, тоа предизвикува само фазна разлика помеѓу примените сигнали на двата елементи.

Должината на патеката на примениот сигнал во елементот 2 е , што е целниот сигнал. Времето на ширење потребно за оваа должина е , За сигнали со тесен опсег (ширината на опсегот на преносниот сигнал е многу помала од фреквенцијата на сигналот), временското доцнење на истата фреквенција одговара на разликата во фазата. Аголот на целта може да се мери со решавање на фазната разлика помеѓу двата елементи.


Како NSR300WVF заклучува повеќе цели истовремено?

Повеќе цели ќе бидат откриени на крајот од откривањето, а распределбата на целите може да се случи по случаен избор, со различни растојанија. Постојат цели со различна брзина на исто растојание (како што се Т7 и Т8) и цели со различни агли на исто растојание (како што се Т4 и Т5). во меѓувреме, лажните цели може да се појават на крајот на откривањето. Тоа е откривање на една рамка, има некои разлики помеѓу вистинската вредност и количината на откривање на растојанието, брзината и аголот на целта, така што вистинските информации за целта не можат директно да се земат како единствена вредност за откривање.

За единствено откривање на целните информации, потребно е да се совпадне од точката до траекторијата, точката за откривање „припаѓа“ на вистинската цел. Овој процес треба да ги користи тековните информации и претходните информации за песната. Како што е прикажано на следната слика, сината точка е траекторијата на движењето на целта. Под претпоставка дека во моментов се откриени две точки N1 и N2, N1 може да се одреди како тековна точка на откривање на траекторијата со одредени правила за совпаѓање.

Постојат некои грешки при откривањето, затоа е потребно непречено да се филтрираат откриените информации за целта за да се одрази реалната траекторија на целта, и треба дополнително да се процени дали откриената цел е вистинска цел или не. Затоа, бројот на откриени цели ќе биде далеку поголем од целниот резултат.

По обработката на сигналот, како што се откривање, совпаѓање и филтрирање, вистинската траекторија на целта може да се прикаже на корисничкиот интерфејс. Доколку има повеќе цели во областа за следење на радарите, може да се постигне можност за разликување на различни цели за разликата на растојанието, брзината или аголната информација помеѓу целите, а радарот може теоретски да ја следи секоја различна цел во целата област. Поради ограничувањето на дизајнот на системот параметар и времето на пресметување на хардверот, максималниот број на радари за следење на целта ќе се намали.


Компоненти на системот Nanoradar NSR300WVF

РадарРадар од 24GHz-ISM-опсег на режим на модулација FMCW. Активно емитува електромагнетен зрак со брзина од 8 пати во секунда и прима рефлектирани ехо од целта за откривање и стекнување информации како што се азимутот и растојанието на целта. Поддржува истовремено откривање и следење на 32 цели. Во исто време, радарот поддржува target10 синхрони излези, давајќи најточни резултати за откривање во најкусо време. Користејќи интелигентни алгоритми, тој може активно да учи и да се прилагоди на околината за да ја идентификува целта.

PTZ камера Следете ја целта во реално време, двојно потврдете ја целта и активирајте го алармот.

Софтвер за управувањеЕдноставна работа, поставување на зоната на аларм, функција за гледање, снимање и репродукција во реално време; отворена структура, поддршка на флексибилно проширување до режим на мрежно повеќе нивоа; обезбедете статистички податоци за пребарување за аларми, лесни за приказ, детали за аларми, соодветно решение, итн.


Карактеристики на системот на Нанорадар NSR300WVF

Цел ден и цела временска заштита7 × 24 часа заштита во реално време при секое време, прилагодлива на лошите временски услови како што се дожд, снег, смог, прашина, чад, итн.

Активно откривање, 3Д заштита :радарот активно активира аларм и ќе активира видео аларм за да ја заклучи целта во реално време, да сними видео аларм и да процени до контролниот центар.

Интелигентна, сигурност, мала стапка на лажен алармmbed со интелигентни алгоритми, системот има точни перформанси за откривање и може ефективно да ги филтрира дрвјата и птиците за да ги намали лажните аларми.

Едноставна работа, отворена архитектура, добра компатибилностСистемот има отворена архитектура и може флексибилно да пристапува до повеќе безбедносни платформи. Широко се користи во судски, аеродромски, нафтено поле, пристаништа и други клучни сценарија за апликација.


За Нанорадар :

Нанорадар, основана во 2012 година, е специјализирана за истражување и развој, производство и продажба на радар со милиметарски бранови за апликации како беспилотни летала, безбедност, автомобилска и специјална индустрија. Ние опфаќаме радар на фреквенциските опсези од 24 GHz, 77 GHz и 79 GHz, со техничко фокусирање на системот MIMO. Нанорадар успешно разви повеќе од 10 модели на радари MMW, кои се продаваат на повеќе од 10 земји, како што се САД, Јужна Кореја, Велика Британија, Франција, итн. производители на радарски бранови во Кина.


ПРЕВ: Никој

СЛЕДНО: Никој