сите категории
EN

Вести

Дома>За нас>Вести

Кога дојде стравот, колку брзо се знае нивото на водата што ја преминува границата? Ни го кажува нивото на вода во радар!

Време: 2017-09-11 Посети: 42

2017 година е извонредна година, поплава Хунан, реката Ксиангјанг, вода, три потоци Јуаншуи и езерото Донгтинг, вкупно 24 ниво на вода аларм за нивото на водата. 20:20 во 20:20 часот на 2 јули, станицата на вода Ксијангјанг Чангша достигна 39.49 метри, во споредба со највисокото ниво на вода во 1998 година е сè уште повисока од 0.31 метри, толку точни и навремени податоци, колку брзо знаат дека нивото на радарот вода системот за следење и рано предупредување може да помогне.

Позадина на апликацијата

Кина е подложна на вода области, секоја година ќе предизвика огромни загуби на персонал и имот. Во текот на изминатите неколку децении, Кина основаше да ја покрива земјата повеќе од реките и езерата, езерата, ридовите, групната мрежна одбрана, формирање на стотици големи и мали станици за наб monitoringудување, со голем број на група на анти-мониторинг тим ефикасно ја контролира загубата предизвикана од катастрофата на вода на минимум. Но, сè уште има многу проблеми, сè уште има слаб систем за следење на водата, степенот на информации не е висок, собирање податоци, ажурирање не е навремено, тесно покривање на информации и други проблеми, опремата за следење на водата сè уште не е мрежна, не формираат динамичен систем за следење во реално време, Тешко е да се исполнат поплавите, колапсот на браната, протокот на остатоци и други навремено предупредување, брз одговор, брз трансфер, ефективни потреби за заштита од итни случаи.

Со длабоко проучување на водните катастрофи и откриено е дека потребата да се користат повеќе високотехнолошки средства за можните области на катастрофата, клучните области треба да се формираат со полно работно време, тродимензионално следење и рано предупредување. Врз основа на мерачот на нивото на радарот, системот за следење на катастрофи за зачувување на вода и систем за рано предупредување комбинира радарска технологија, безжични сензорски мрежи, широкопојасна мобилна комуникациска технологија и друга високо-технолошка технологија.

Решение

Системот го користи радарот за мерење на нивото на водата. Може да собира, обработува, пресметува и складира информации за промена на нивото на водата во реално време преку каналот за комуникација (вклучувајќи мобилен телефон, сериска порта, итн.). Центарот за набудување ги реализира добиените информации за нивото на водата за да предвиди и испрати поплави, проток на остатоци, насип на браната и други предупредувања за несреќи, со цел да се постигне предвидување на динамичките цели на еволуцијата на катастрофата и процесот на спречување на развојот.

Мерачот на нивото на радарот емитува многу низок пулс на микробранова печка преку антенскиот RF систем. Кога емитираниот електромагнетен бран наидува на површината на измерениот медиум, емитираните електромагнетни бранови се рефлектираат за да формираат ехо и да се вратат на уредот за прием на радар по истата патека. Бидејќи електромагнетниот бран се шири со брзина на светлината, растојанието помеѓу уредот за пренесување и површината на измерениот медиум е пропорционално на времето на ширење на пулсот, а информацијата за нивото на течноста може да се добие со пресметување на временската разлика помеѓу преносот и прием на електромагнетниот бран. Овие нивоа на информации преку безжична и жична комуникациска мрежа до центарот за мониторинг за референца на донесувачите на одлуки.

Мерач на нивото заснован на радар со бран од милиметар

Сензор за ниво на радар со милиметарски нанорадар 

Предности

1. Мерач на нивото на радар од температурата, влажноста, медиумите за ширење на просторот, брзината на ветерот, врнежите од дожд и другите фактори на животната средина, за да се постигне целодневна работа за сите временски услови;

2. Точност на мерење на радарско мерење, може да достигне точност на мерење на милиметарско ниво;

3. Целиот систем за следење и рано предупредување со широк спектар на карактеристики во реално време, може да заврши со различни функции за следење;

4. Систем за следење и рано предупредување на катастрофи на вода Сфаќа целосно дигитални, целосно децентрализирани, целосно отворени, интероперабилни и мрежни функции за следење и предупредување за катастрофа на вода.

Области на примена

Заштеда на вода, системот може да заврши со мониторинг на катастрофа на вода, предупредување за поплавување на реките и езерото и други функции.

Од општинска страна, системот може да се користи како систем за следење на нивото на канализација, што ќе помогне во справувањето со многу проблеми предизвикани од упадите на урбаните бури.

Од индустриска страна, системот може да се користи за мерење на нивото на течноста на суровата нафта во резервоарите за масло, како и за следење на нивото на течноста во општите индустриски процеси.

Покрај тоа, производот исто така може да се заснова на различни функционални потреби на корисникот што треба да се модифицираат, што може да се примени на заштита на животната средина, временските услови и други потенцијални области или индустрии.


ПРЕВ: На оддалеченост од 250 метри континентален радар АРС 408-21 дојдовен, Нанорадар го разви тест софтверот и е овластен

СЛЕДНО: Екстремно искуство: Нанорадар го најавува софтверот за радарски тестирања на континенталниот ARS 408-21 NSM алатки, бесплатно испитување