сите категории
EN

Вести

Дома>За нас>Вести

Како да заклучите цели 10 + симултано со системот за надзор на радарската камера?

Време: 2020-01-14 Посети: 63

Често се слуша дека борците се заклучени со радар во вестите и телевизијата. Сè додека ловецот е заклучен со радар, повеќе радари ќе го заклучат ловецот според информациите дадени од заклучениот радар, што значи дека откако ќе се најде, во основа е невозможно да се побегне. Какво искуство би било ако радарската технологија се примени во безбедносната област за заклучување на копнените цели? Нема да може да побегне по заклучувањето? Каква технологија е ова?


Принципи на целта за радарско откривање

Принцип на мерење на радарскиот опсег

Сигналот што го пренесува радарската антена минува низ просторот до целната точка, а потоа се рефлектира од целта до антената за прием на радарот. Неговото временско доцнење на ширење - е растојанието од целта - е брзината на ширење на електромагнетниот бран во вселената. По мешањето на примениот сигнал, може да се добие сигнал со една фреквенција. Неговиот израз на фреквенција е, е пропусниот опсег, е период на модулација на фреквенцијата, може да се добие временско доцнење( ) со проценка на фреквенцијата на примениот сигнал. Конечно, може да се добие целното растојание за откривање.

Принцип на мерење на радарската брзина

Целта има одредена брзина, што предизвика доплерова фреквенција. Нејзиниот израз е, што е целта во однос на радарската радијална брзина, е бранова должина на електромагнетниот бран. Времетраењето на секој пулс е релативно мало, а растојанието помеѓу соседните импулси може да се смета за непроменето. Поради постоењето на целната доплер фреквенција, фазата на целната ехо фреквенција која се прима во секое време има одредена промена. Според правилата за промена, може да се измери доплер фреквенцијата на целта, со што се добива брзината на целта. скицата на 4-те соседни целни ехо е дадена на следната слика.

Принцип на мерење на радарски агол

Во споредба со целниот ехо сигнал што го прима елементот 1 во антената со низа, за одредена далечна цел (далечно поле), сигналот на елементот 2 се шири на подолго растојание. Бидејќи растојанието е многу помало од целното растојание, тоа е само причина за фазната разлика помеѓу примените сигнали на двата елементи.

Должината на патеката на примениот сигнал во елементот 2 е ,што е целниот сигнал. истата фреквенција одговара на разликата во фазата. Аголот на целта може да се мери со решавање на фазната разлика помеѓу двата елементи.


Како NSR300WVF заклучува повеќе цели истовремено?

На крајот на откривањето ќе бидат откриени повеќе цели, а распределбата на целите може да се случи случајно, со различни растојанија. Има цели со различни брзини на исто растојание (како што се Т7 и Т8) и цели со различни агли на исто растојание (како што се Т4 и Т5). во меѓувреме, на крајот на откривањето може да се појават лажни цели. Тоа е детекција на една рамка, постојат некои разлики помеѓу вистинската вредност и количината на откривање на растојанието, брзината и аголот на целта, така што реалните информации за целта не можат директно да се земат како единствена вредност за откривање.

За едно откривање на целните информации, неопходно е да се совпадне од точката до траекторијата, точката за откривање „припаѓа“ на вистинската цел. Овој процес треба да ги користи тековните информации и информациите за претходните песни. Како што е прикажано на следната слика, сината точка е траекторијата на движење на целта. Претпоставувајќи дека во моментов се детектирани две точки N1 и N2, N1 може да се одреди како моментална точка за откривање на траекторијата со одредени правила за совпаѓање.

Има одредени грешки во откривањето, па затоа е неопходно непречено да се филтрираат откриените информации за целта за да се одрази вистинската траекторија на целта, а дополнително треба да се процени дали откриената цел е вистинската цел или не. Затоа, бројот на откриени цели ќе биде многу поголем од целниот излез.

По обработката на сигналот, како што се откривање, совпаѓање и филтрирање, вистинската целна траекторија може да се прикаже на корисничкиот интерфејс. Ако има повеќе цели во областа за следење на радарот, може да се постигне способност да се разликуваат различни цели за разликата во информациите за растојанието, брзината или аголот помеѓу целите, а радарот може теоретски да ја следи секоја разбирлива цел во целата област. Поради ограничувањето на дизајнот на параметрите на системот и времето за пресметување на хардверот, максималниот број на радари за следење на целта ќе се намали.


Компоненти на системот Nanoradar NSR300WVF:

Радар:Радар од 24 GHz-ISM-Band на режим на модулација FMCW. Активно емитира електромагнетен зрак со брзина од 8 пати во секунда и прима рефлектирани одгласи од целта за откривање и стекнување информации како што се азимутот и растојанието на целта. Поддржува до 32 цели истовремено откривање и следење. Во исто време, радарот поддржува ≥10 целни синхрони излези, давајќи најпрецизни резултати за откривање за најкратко време. Користејќи интелигентни алгоритми, може активно да учи и да се прилагодува на околината за да ја идентификува целта.

PTZ камера:Следете ја целта во реално време, двојно потврдете ја целта и активен аларм за подигнување.

Софтвер за управување:Едноставно ракување, поставување на зона на аларм, функција за гледање, снимање и репродукција во реално време; отворена структура, поддршка на флексибилно проширување на режимот на мрежно поврзување на повеќе нивоа; обезбедете статистика за барање аларм пријатна за корисникот, приказ на аларм, детали за алармот, соодветно решение итн.


Системски карактеристики на Nanoradar NSR300WVF:

Цел ден и заштита на сите временски услови:Заштита од 7×24 часа во реално време при сите временски услови, прилагодлива на лоши временски услови како дожд, снег, смог, прашина, чад итн.

Активно детекција, 3D заштита:радарот активно ќе го подигне алармот и ќе активира видео аларм за да ја заклучи целта во реално време, ќе снима видео за аларм и ќе процени до контролниот центар.

Интелигентна, доверливост, ниска стапка на лажни аларми:mbed со интелигентни алгоритми, системот има прецизни перформанси за откривање и може ефективно да ги филтрира дрвјата и птиците за да ги намали лажните аларми.

Едноставна работа, отворена архитектура, добра компатибилност:Системот има отворена архитектура и може флексибилно да пристапи до повеќе безбедносни платформи. Широко се користи во судски, аеродромски, нафтени полиња, пристаништа и други клучни сценарија за примена.


За Нанорадар :

Нанорадар, основан во 2012 година, е специјализиран за истражување и развој, производство и продажба на радари со милиметарски бранови за апликации како што се дронови, безбедност, автомобилски и специјални индустриски. Го покриваме радарот на фреквенциските опсези од 24 GHz, 77 GHz и 79 GHz, со технички фокус на системот MIMO. Нанорадар има успешно развиено повеќе од 10 модели на MMW радари, кои се продаваат во повеќе од 10 земји како што се САД, Јужна Кореја, Британија, Франција итн. Нанорадар постигна трикратен годишен раст на продажбата и е еден од водечките милиметарски производители на бранови радари во Кина.


ПРЕВ: Мулти-димензионална фузија - Како рамен милиметарски бран помага да се обезбеди безбедна помош за тешка опрема

СЛЕДНО: Нанорадар ги поканува партнерите да ни се придружат на CPSE 2019 во Шенжен Кина